Olet täällä

Ruoka

Herkullinen ahvenvati, Jouni Ketola

Kainuulaiset ovat aina arvostaneet perinteikästä, konstailematonta ja maukasta ruokaa, jossa luonnosta saadut puhtaat raaka-aineet pääsevät kunnolla oikeuksiinsa.

Vahva-arominen riista, maukkaat kalat, erilaiset marjat ja sienet ovat aina kuuluneet kainuulaiseen ruokapöytään eri muodoissaan. Niistä ovat syntyneet niin arkiset ateriat kuin taidokkaasti valmistetut juhlamenutkin. Kainuulaisiin perinneruokiin luetaan mukaan myös juustoleipä, jota tarjotaan lämpimänä jälkiruokana lakkahillon kanssa tai sellaisenaan.

Leipä ja erilaiset teokset ja leivonnaiset ovat nostaneet maakunnan ruokakulttuurin arvoonsa. Pekka Heikkisen puu-uunileipä ja Kuhmon rönttönen tunnetaan kaikkialla maassa. Leipämaakunnan mainetta ovat olleet nostamassa myös erilaiset piirakat ja kukot.

Kainuulaisen elintarviketoimialan menestys perustuu kainuulaisten raaka-aineiden puhtauteen. Arvostus hyvää ruokaa kohtaan on nostanut myös elintarvikealan osaamista. Alueella on useita lukuisia elintarvikealan yrityksiä, jotka valmistavat tai jatkojalostavat luonnon raaka-aineita loppukäyttäjille tai alueen ravintoloiden käyttöön. Laadukkaista ja maistuvaa ruokaa tarjoavista ravintoloista sekä paikallisista pienistä elintarvikealan yrityksistä ja niiden tarjoamista maistuvista ruoka-aarteista on tullut myös yksi maakunnan matkailun vetovoimatekijöistä.

Yhä useampi lähtee Kajaanista mukanaan Suomen parasta puu-uunileipää, jota voit ostaa Pekka Heikkisen leipomosta. Aidon kainuulaisen rönttösen saat Kaesan Kotileipomosta Kuhmosta ja Suomussalmella sijaitsevalla Ämmän Leivällä on myös pitkät perinteet. Myös Suomussalmella sijaitsevan  Kiantaman Biokia -tuotteet ovat myynnissä kaikkialla Suomessa.

Kainuulaisesta ruuasta parhaimmillaan voit nauttia mm. seuraavissa ravintoloissa

Ravintola Wanha Kerho, Kajaani
Ravintola Sulo, Kajaani
Scandic Kajanus, Kajaani
Ravintola Ranch, Kajaani
Lounas-kahvila Neljä Kaesaa, Kuhmo
Jättiläisenmaa, Paltamo
Paltamon Sydän, Golf-ravintola
Ravintola Esteri, Puolanka
Ristijärven Pirtti, Ristijärvi (auki kesäisin ja muuna aika tilauksesta)
Ravintola Kippo, Vuokatti
Ravintola Kultainen Kukko, Suomussalmi
Hiljaisen kansan niittykahvila, Suomussalmi
Paltamon Sydän, Golf-ravintola
Ravintola Esteri, Puolanka
Ristijärven Pirtti, Ristijärvi (auki kesäisin ja muuna aika tilauksesta)
Ravintola Saaga, Ukkohalla, Hyrynsalmi
Ravintola Sirius Kajaanissa toimii tilausravintolana