Olet täällä

10.9.2020 - 14:11

Kainuuseen matkailukupla?

Matkailu
Työryhmä alkaa selvittää matkailuturvallisuutta Kainuussa.

Koronapandemian aikaansaama poikkeustila matkailutoimialalla koskettaa kipeästi myös Kainuuta. Julkisuudessa jo olleet Lapin matkailutoimialan kaavailut matkailukuplan luomisesta ovat saaneet maakuntajohtajan kutsumaan kokoon torstaina 10.9. pidetyn neuvottelun. Tilaisuuteen osallistuneet tahot sopivat työryhmän perustamisesta selvittämään Kainuun matkailuturvallisuutta ja matkailukupla-toimintamallia Kainuussa. Työryhmään tulevat mukaan mm. Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari, Suomussalmen kunnanjohtaja Erno Heikkinen ja matkailupäällikkö Aija Laukkanen, Vuokatin Matkailukeskus Oy:n toimitusjohtaja Heidi Pyykkönen, Kainuun liiton aluekehitysasiantuntija Minna Komulainen, projektipäällikkö Rauno Kurtti, Arctic Lakeland -koordinaattori Hanna Linjala KAMK:lta sekä Kainuun Etu Oy:stä toimialajohtaja Tuomo Tahvanainen. Lisäksi ryhmää täydennetään niin, että kaikilta Kainuun matkailualueilta, Finaviasta sekä Visit Finlandista tulee edustus. 

Kainuussa julkisuuteen nousseet koronatapaukset on nyt saatu jäljitettyä ja pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkarin mukaan Kainuuseen on turvallista matkustaa. 

Kainuun matkailuturvallisuus -työryhmä perustettiin 10.9.2020 kartoittamaan Kainuun mahdollisuuksia, jos Valtioneuvosto päättää uudesta hybridistrategiasta matkustamisessa. Työryhmän yhtenä tavoitteena on muodostaa näkemys ja turvallisuusohjeistus turvallisesta matkustamisesta Kainuuseen tulevaisuuden matkailumyyntiä ajatellen. 

”Matkailukupla voisi pelastaa tulevaa talvisesonkia kansainvälisen matkailun osalta”, toteaa Visit Finlandin johtaja Paavo Virkkunen. Kokouksessa mukana olleena hänen mielestään on hyvä, että Kainuu lähtee etunojassa liikkeelle Lakeland-alueena matkustusturvallisuustyössä varautuen ammattimaisesti pandemian aikaansaamien matkailurajoitusten mahdolliseen vapautumiseen lähitulevaisuudessa. ”Kun matkailua saadaan auki, niin ollaan silloin valmiina.”  

Lapissa kehitetyn mallin mukaisen matkailukuplan aikaansaaminen edellyttää charterlentojen kysynnän elpymistä. Turvallisuuden varmistaminen ja sujuva testaaminen on oleellisen tärkeää niin matkailijalle kuin alueelle.

Pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkarin mukaan koronaviruksen kanssa painiskellaan vielä pitkään ennen kuin rokotukset saadaan kattavalle tasolle. Hän ohjeisti ryhmää terveysviranomaisten terveysturvallisuutta tukevasta toimintamallista Finavian kanssa sekä mikä on Kainuun soten puolelta mahdollista ja realistista matkailijoiden seurannassa. ”Tärkeää onkin nyt tässä vaiheessa turvata yksittäisten tulevien matkailijoiden ja seurueiden terveysturvallisuus sekä tuoda esiin ohjeita turvallisesta matkustamisesta, kuten Koronavilkku-sovelluksen lataamisesta, maskisuosituksista, turvaväleistä sekä käsihygieniasta”, Olli-Pekka Koukkari opastaa. 

Maakuntajohtaja Pentti Malinen näkee tärkeänä, että Kainuussa ollaan nyt järjestäydytty tutkimaan uusia matkailun mahdollisuuksia haastavassa tilanteessa sekä perustettu laaja-alainen työryhmä kehittämään paikallisia ratkaisuja. Malisen mukaan ”Kainuussa tulee kehittää myös hyviä paikallisia ratkaisuja, niin että Kainuu on turvallinen ja houkutteleva matkailukohde. Väljyys ja terveysturvallisuus olisivat Kainuun kilpailuetuja.”

Lisätietoja antavat: 

Maakuntajohtaja Pentti Malinen, Kainuun liitto puh. 044 7970 197, pentti.malinen@kainuu.fi
Pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari, Kainuun sote puh. 044 797 4668, ol­li-pek­ka.kouk­ka­ri@kai­nuu.fi  
Aluekehitysasiantuntija Minna Komulainen, Kainuun liitto puh. 044 410 0726, minna.komulainen@kainuu.fi

Kuva: Vuokatin kuvapankki

Aiheeseen liittyvät asiasanat: 

Uusimmat