Olet täällä

Retkelle Karjalan tasavaltaan

Regional Journalists in Park, picture by Kostomuksha Nature Reserve
Oletko kiinnostunut retkeilystä vaihteeksi hieman erilaisessa ympäristössä? Heti Kainuun itärajan takana, Karjalan tasavallassa, on kaksi suurta luonnonsuojelualuetta, Kalevalan kansallispuisto Suomussalmen korkeudella ja Kostamuksen luonnonpuisto Kuhmon pohjoisosien korkeudella. Näitä kutsutaan yhteisnimellä "Metsolan Biosfäärialue". Retkeily Venäjän luonnonsuojelualueilla asettaa omia vaatimuksiaan matkan ennakkovalmisteluille, mutta on täysin mahdollista.

Retkeily Venäjän luonnonsuojelualueilla asettaa omia vaatimuksiaan matkan ennakkovalmisteluille. Pakollisen viisumin lisäksi ulkomaalainen matkailija tarvitsee vielä ainakin yhden asiakirjan ennen puistossa retkeilemistä - Venäjän luonnonsuojelualueilla retkeily on nimittäin aina luvanvaraista. Luvan saa kuitenkin varsin helposti ja edullisesti, tai joissakin tapauksissa jopa ilmaiseksi.

Sekä Kalevalan kansallispuisto että Kostamuksen luonnonpuisto sijaitsevat lisäksi osittain rajavyöhykkeellä, jolle pääsee vasta rajavyöhykeluvan hankittuaan. Luvan saanti kestää noin kaksi kuukautta ja ilman viisumia rajavyöhykelupaakaan ei myönnetä.

Suomalaiset ja muut ulkomaalaiset matkailijat ovat kuitenkin puistoihin lämpimästi tervetulleita ja asiakkaita autetaan käytännön järjestelyissä.

Kostamuksen luonnonpuisto

Kostamuksen luonnonpuisto, joka sijaitsee Kostamuksen kaupungin ja rajan välissä, on noin 49 000 hehtaarin suuruinen alue, kun esimerkiksi Kainuun suurimman luonnonsuojelualueen eli Kuhmon Elimyssalon koko on vain 9 200 hehtaaria ja tulevan Hossan kansallispuiston pinta-ala on 11 000 hehtaaria. Kostamuksen luonnonpuistoon kuuluu myös liki kokonaan noin Lentuan kokoinen järvi, Kivijärvi eli Kiitehenjärvi.

Kostamuksen luonnonpuistoon on merkitty useita erimittaisia polkuja sekä vesireittejä ja tehty retkeilijöitä palvelevia rakenteita. Opastuskeskuksen takaa lähtee myös lyhyt, noin 500 metrin luontopolku, joka päätyy Kontokkijärven rantaan. Siellä on tulipaikka ja luontotorni. Alueelle on suunnitteilla myös kasvitieteellinen puisto.

Luonnonpuiston toimisto ja opastuskeskus sijaitsevat Kontokkijärven rannalla Kostamuksessa.  Opastuskeskukseen tehdään myöhemmin myös auditorio, kokoustila, sekä näyttelytila.

Kostamuksen luonnonpuistossa yleisö voi liikkua puistoon merkityillä reiteillä, mutta puistoon menoon tarvitaan kuitenkin lupa ja puistossa voi liikkua vain oppaan johdattamana. Kostamuksen luonnonpuiston retkeilylupa on kuitenkin edullinen, se maksaa noin parin euron verran.

Kalevalan kansallispuisto

Kalevalan kansallispuisto on ensimmäinen Venäjällä tällä vuosituhannella perustettu kansallispuisto. Sen toiminta alkoi vuonna 2006. Puiston pinta-ala on yli 74 tuhatta hehtaaria, eli vielä Kostamuksen luonnonpuistoakin suurempi. Kalevalan kansallispuiston alueella elää lukuisia harvinaisia ja uhanalaisia eläin- ja kasvilajeja. Se sisältää myös itäisen Fennoskandian suurimmat yhtenäiset vanhojen metsien alueet.

Kalevalan kansallispuistoon retkeilyluvan saa maksutta ja siellä saa retkeillä omin päin. Kalevalan kansallispuistonpalveluvarustus on Kostamuksen puistoa heikompi, mutta sitä on suunnitteilla parantaa. Kalevalan kansallispuiston laitamilla, puiston sisällä, on Venehjärven kylä, josta löytyy majoitustilaa, samoin puiston ulkopuolella sijaitsevasta Vuokkiniemestä.

Katso Metsolan Biosfäärialueen mainosvideo

Miten lähteä liikkeelle matkan suunnittelussa?

  1. Tarvitset turistiviisumin, jos olet menossa Venäjälle matkailutarkoituksessa. Turistiviisumi on voimassa enintään 30 päivää, ja se voidaan myöntää kerta- tai kaksikertaviisumina. Viisumin voimassaoloaika vastaa matkavahvistuksessa ilmoitettuja päivämääriä. Huomaathan myös, että viisumin saadaksesi passissasi tulee olla vielä muutama kuukausi enemmän voimassaoloaikaa.  Viisumia voit anoa paitsi suoraan, myös esimerkiksi matkatoimiston tai muun välikäden kautta ja avustuksella.
  2. Sekä Kostamuksen että Kalevalan puistot kuuluvat Kostamuksen Valtiollisen luonnonsuojelualueen johdon hallinnon alaisuuteen. Ole siis yhteydessä Kostamuksen luonnonpuiston toimistoon. Toimisto sijaitsee osoitteessa Priozernajakatu 2. Asiointi onnistuu myös englanniksi.
  3. Lähin henkilöliikenteen rajanylityspaikka on autoliikenteelle avoin Vartius, joka sijaitsee noin 140 kilometriä itään Kajaanista. Voit mennä Kostamukseen omalla autollasi (selvitä tarvittavat asiakirjat) tai joko Kainuusta tai Kostamuksesta tilaamallasi tilausajolla.