Olet täällä

Kuukkeli

Kuukkeli on Kainuun maakuntalintu

Ulkonäkö:

Kuukkelin höyhenys on harmaanruskea ja päälaki ruskeanmusta. Silmiinpistäviä ovat ruosteenpunaiset siipien peitinhöyhenet, yläperä ja suurimmaksi osaksi punaruskea pyrstö. Koiras ja naaras ovat samanlaiset.

Esiintyminen:

Kuukkeli liikkuu perheittäin pohjoisissa havumetsissä. Se on huomiotaherättävän hiljainen lintu, joka liikkuu hillitysti matalalla puiden välistä ja lentää kerrallaan vain lyhyitä matkoja. Kuukkeli on hyvin luottavainen lintu, eikä osoita arkuutta edes ihmistä kohtaan. Kuukkeli ilmaantuu usein metsäisille ruokintapaikoille tai vierailee metsissä liikkuvien luona löytääksen jotain syötävää.

Pesiminen:

Kuukkeli pesii ensimmäisen kerran todennäköisesti kaksivuotiaana ja elää loppuelämänsä pariuskollisena. Pesänrakentaminen alkaa jo maaliskuulla ja muninta alkaa huhtikuun puolivälissä. Pesä on tiheässä kohdassa aivan kuusen tai männyn rungossa kiinni. Haudonnan aikana naaras saa kaiken ravinnon koiraalta eikä jätä hautomista viittä minuuttia pidemmäksi ajaksi. Koko ensimmäisen talven pysyttelee kuukkeliperhe yhdessä ja vasta seuraavan pesinnän alkaessa keväällä edelliskesän poikaset lähtevät omille teilleen.

Ravinto:

Kuukkeli on kaikkiruokainen ja käyttää ravinnokseen pääasiassa mm. hyönteisiä, toukkia, sieniä, marjoja ja erilaisia siemeniä.

Kuukkeli