Kainuu Helsingissä 2014 -teemavuosi

Kainuu Helsingissä 2014 teemavuoden aikana Kainuu on esittäytynyt useassa eri yhteydessä Helsingissä. Kainuun kulttuurin kärjet esittäytyivät jo keväällä ja varsinainen päätapahtuma oli Senaatintorin kolmipäiväinen myynti- ja markkinointitapahtuma 13.–15.6.2014. Elinkeinoelämän toimijoille suunnatut tapahtumat ajoittuivat puolestaan syksyyn.

Kulttuurin kevät

Kainuun tapahtumavuosi alkoi maalis-huhtikuussa 2014 Kainuun kulttuurin esiinmarssilla. Helsinkiin vietiin Kainuusta konsertteja, teatteria, lausuntaa ja lukuisia taidenäyttelyjä. Kainuun kulttuurin kärjet esittäytyivät Kulttuurin kevään aikana eri puolilla Helsinkiä. Mukana olivat keskeiset Kainuun kulttuuritapahtumat Kuhmon Kamarimusiikki, Kajaanin Runoviikko ja Kuhmon Sommelo. Lisäksi nähtiin kainuulaisen nykytanssin parhaimmistoa Routa - ryhmän ja Mikko Hyvösen esiintymisissä, teatterin helmiä Kajaanin kaupunginteatterin ja Topi Mikkolan kautta, yläkainuulaista naisenergiaa Rakkaudentunnustus Isänmaalle -esityksessä sekä kattava valikoima tämän päivän kainuulaista kuvataidetta. Esiintymispaikkoina olivat keskeiset helsinkiläiset kulttuurin areenat: Kansallisteatteri, Kansallisooppera, Savoy - teatteri, uuden tanssin keskus Zodiak, Sibelius-Akatemia ja KOM-teatteri. Kulttuuriohjelmaa esitettiin lisäksi Senaatintorin myyntitapahtuman aikaan 13.-15.6.2014 Senaatintorin ja Espan lavalla.

Äijät

Senaatintori

Kesäaikaan 13.-15.6.2014 sijoittuneen päätapahtuman aikana Helsingin Senaatintorilla esittäytyi kainuulaisen kulttuurin koko kirjo. Torille koottiin kainuulaisia elintarvike-, käsityö- ja matkailuyrittäjiä myymään ja markkinoimaan tuotteitaan kolmen päivän ajaksi. Kainutlaatuinen Kainuu Senaatintorilla - tapahtuma toi torille eritunnelmaisia, elämyksellisiä teemakokonaisuuksia. Torilla voi aistia kainuulaisen korven kuiskauksen, astua mummolaan tai kylätorille kuuntelemaan kainuulaisia tarinoita tai istahtaa leipäbaariin rönttöskahville.

Esiintyjinä nähtiin kainuulaisia tai kainuulaisilta juurilta lähtöisin olevia harrastajia, puoliammattilaisia ja ammattilaisia. Mukana oli musiikkia laidasta laitaan, tanssia, runoja ja performansseja. Esityksiä tapahtui lavan lisäksi myös eri puolilla toria yleisön keskellä ja lisäksi muillakin areenoilla. Espan lavalla soi tapahtuman ajan KAOfest ja Kulttuuriratikka kiersi tarjoten makupaloja Senaatintorin lavan esityksistä. Lisäksi saatiin nauttia kainuulaisesta kirjallisuudesta, elokuvista ja kuvataiteesta. Myös kainuulaiset kylät esittäytyivät torilla monipuolisesti.

Torin vilinää

Elinkeinosyksy

Made in Kainuu - elinkeinoelämän tapahtuma 4.-5.9.2014 Wanhan Sataman tiloissa oli kansainvälinen B to B - kutsuvierastapahtuma, joka järjestettiin yhteistyössä Kainuun Edun, CEMISin, Woodpoliksen ja Kainuun Yrittäjät ry:n kanssa.

Ensimmäisen päivän ohjelmassa olivat datacenterit, peliala ja mittaustekniikka. The Nordic Digital Business Summit kokosi yhteen ICT-, Datakeskus- ja Gamifikaatio-toimialojen edustajat ympäri maailman jakamaan tietoa ja verkostoitumaan. Maailmanluokan puhujat esittelivät uusimmat teknologiat ja toimialojen mahdollisuudet, korostaen Datakeskustoimialan ja gamifikaation (pelillistyminen) merkitystä toisilleen. Puhujat kertoivat, miten kaikenkokoiset yritykset eri liiketoimintasektoreilta voivat digitalisoida toimintaansa saadakseen kilpailuetua. CEMIS seminaari esitteli mittausliiketoimintaa ja uusia mittausratkaisuja hyvinvoinnin, terveyden, urheilun, teollisuuden ja ympäristövalvonnan tarpeisiin. Lisäksi seminaarissa oli esillä uudentyyppisiä ratkaisuja, joissa yhdistetään virtuaalitodellisuutta ja reaalimaailma mm. simulaattoriratkaisuissa.

Toisena päivänä teemana oli puurakentaminen ja kainuulaiset yritykset esittäytyivät seminaarissa tiiviiden tietoiskujen avulla. Esillä olivat mm. CLT-levyjen valmistuksen ensimmäisenä Suomessa aloittava Oy CrossLam Kuhmo Ltd sekä Helsingin Honkasuon ekotehokkaan kaupunkikylän toteuttajayritykset. Lisäksi puhujina oli maan johtavia puurakentamisen asiantuntijoita eri toimialoilta. Aiheina olivat mm. puun vaikutus ihmismieleen ja terveyteen sekä Helsingin Energian kevytkaukolämpöratkaisu. 5.9. vietettävän kansainvälisen yrittäjän päivän kunniaksi päivä huipentui iltagaalaan Helsingin kaupungintalolla.

Kainuu Helsingissä -hanke
Kainuun liitto