Olet täällä

8.1.2019 - 0:00

Kainuulaisuus ja suomalaisuus vetosivat joulumarkkinoilla

Äijät ja Tikkutalo
Kainuun viiden viikon vierailu Brysselin joulutorilla päättyi loppiaisena. Kainuun esittelypisteenä toimineessa, Kuhmossa valmistetussa Hiljaisuuden talossa vieraili 11 000 kävijää yli yhdeksästäkymmenestä maasta. Kaiken kaikkiaan Kalevala Spirit Oy:n joulutorilla arvioidaan viiden viikon aikana käyneen satojatuhansia ihmisiä. Tapahtumassa käynnistyneitä yhteistyöprosesseja jatketaan.

Joulupukki valloitti sydämet, virtuaaliset kansallispuistot vetivät väkeä Hiljaisuuden taloon

Suomalainen joulupukki oli koko Brysselin Winter Wonders -tapahtuman kuvatuin henkilö. Hän toi sekä aikuisille että lapsille aitoa hyvää oloa niin joulutorilla kuin lastensairaalassa ja Eurooppa-koulussa.  Myös Hiljaisuuden talon virtuaaliseen suomalaisten kansallispuistojen esittelyyn oli lähes koko ajan jonoa, sillä yhdellä kertaa sisään voitiin ottaa vain kymmenen henkilöä. Talon henkilökunnan mukaan kävijät halusivat lisää tietoa Suomeen matkustamiseen liittyvistä käytännön asioista kuten hintatasosta ja siitä, mitä eri vuodenaikoina voi tehdä Suomessa.

Kainuussa kiinnostivat odotetusti erityisesti karhut ja karhunkatselu sekä lunta vaativien liikuntamuotojen harrastusmahdollisuudet, Hossan kansallispuisto ja Kuhmon Kamarimusiikki. Tikkutalon infopisteessä työskentelivät tapahtuman aikana Kainuun liiton henkilökunnan ja Kajaanin ammattikorkeakoulun harjoittelijoiden lisäksi Kainuun Edun, Metsähallituksen, matkailualueiden sekä Suomussalmen ja Kuhmon edustajat. Myös kainuulaisesta ristiinliimatusta puusta (CLT-puuelementit) valmistettu Hiljaisuuden talo kiinnosti jo sinällään rakentamisen ja arkkitehtuurin asiantuntijoita.

Kalevala Spirit Oy:n joulutorin päätuotteina olleet loimulohet maistuivat herkkusuille, mutta glögiin olutmaana tunnetussa Belgiassa suhtauduttiin aluksi varovaisesti, sanoo Kalevala Spirit Oy:n Akke Virtanen. – Ensimmäisinä myytiin loppuun porontaljat ja maailman parhaina palkitut ginit. Virtanen toteaa, että Brysselissä uutta oli tapahtuman pituus – Brysselin Winter Wonders kestää marraskuun lopusta loppiaiseen, kun taas Saksan perinteiset joulumarkkinat päättyvät joulun alla.

Grand Placella Suomi-aiheinen ääni- ja valoshow

Brysselin Grand Placella esitettiin koko viiden viikon tapahtuman ajan joka ilta tunnin ja viikonloppuisin jopa puolen tunnin välein Suomi-teemainen ääni- ja valoshow. – Kun meidän ideoiden pohjalle rakennettu valoshow Suomen sinivalkoisin värein koristellun kuusen ympärillä alkoi ja kun esityksen puhe oli suomea, meinasi vanhalta hipiltä päästä kyyneleet. Se oli koko joulutorielämäni vaikuttavin juttu, kertoo lähes kaksikymmentä vuotta joulutoreilla toiminut Akke Virtanen.  

Äijät-tanssiryhmä villiinnytti brysseliläisen toriyleisön ja esiintyi myös Europarlamentissa. Kajaanilainen Kannellen-yhtye taas toi torille lähes taianomaiseksi koetun Suomen kansallissoittimen. Ennen joulua järjestetyn kainuulaisen elokuvaviikon aikana Brysselissä esitettiin neljä ainakin osittain Kainuussa kuvattua elokuvaa. Tässä yhteydessä nähtiin myös Marko Röhrin aiempiin tuotantoihin pohjautuvan Luontosinfonia-elokuvakonsertin maailman ensi-ilta. – Kainuun Brysseliin tuomat elokuvat olivat korkeatasoisia, ja ne herättivät kiinnostusta. Useat alan toimijat kiinnostuivat myös jatkoyhteistyön mahdollisuuksista, sanoo maakuntajohtaja Pentti Malinen.

Yhteistyö jatkuu

Kainuun onnistunut esittäytyminen Brysselissä on nostanut yhteistyön Visit Finlandin kanssa aivan uudelle tasolle, sanoo maakuntajohtaja Pentti Malinen. Yhteistyö jatkuu heti tammi-helmikuun vaihteessa belgialaisten matkanjärjestäjien vierailulla Kainuuseen. Belgialainen televisioryhmä kuvaa ensi kesänä kolmen päivän ajan Kainuussa muun muassa karhunkatselua, ja Kuhmon Kamarimusiikkiin järjestetään ensi vuonna matkoja Belgiasta. Bryssel-tapahtuman aikana käytiin keskusteluja myös Kainuun mahdollisuuksista nousta esiin uutena eksoottisena golf-kohteena.

Laajaan yhteistyöhön perustuvaa Kainuun matkailumarkkinointia jatketaan tammikuussa 2019 Matkamessujen yhteisosastolla ja Berliinissä Euroopan suurimmilla Grune Woche -ruokamessuilla, jossa Suomi on pääyhteistyökumppani.

Lisätiedot

Maakuntajohtaja Pentti Malinen 044 797 0197
Akke Virtanen 040 540 7777

Lisätiedot

Aiheeseen liittyvät asiasanat: 

Uusimmat