Olet täällä

19.10.2017 - 13:17

Jaakko Heikkilälle Barentsin kulttuuristipendi

Barentsin kulttuuristipendin saajat 2017 Arkangelissa
Torniolainen valokuvataiteilija Jaakko Heikkilä on saanut ensimmäistä kertaa myönnettävän Barentsin kulttuuristipendin arvoltaan 10 000 euroa. Stipendi jaettiin Arkangelissa pidetyssä XVI Barentsin euroarktisen neuvoston ulkoministerikokouksessa. Kaikkiaan stipendejä myönnettiin neljä, yksi kuhunkin jäsenmaahan.

Ulkoministerit jakoivat Arkangelin kokouksessaan torstaina 19.10.2017 kautta aikojen ensimmäiset Barents- kulttuuriyhteistyön stipendit. Suomesta stipendin sai valokuvataiteilija Jaakko Heikkilä Ylitorniosta.

Rajajoen toiselle puolelle Ruotsiin meni stipendi Mona Mörtlundille, joka kirjoittaa ja esittää meän kielisiä runoja ja romaaneja. Norjasta palkittiin kiertävä Samovarteateret, jota johtaa Bente Andersen. Venäjän stipendin sai Karjalan tasavallasta säätiö (Фонд поддержки и развития этнокультурных инициатив (Республика Карелия)), joka edistää Etnokulttuuria, ja joka on yhteistyössä suomalaisten kumppaneiden kanssa toteuttanut useita hankkeita Karjalan kielen ja kulttuurin kehittämiseksi.

Jaakko Heikkilä

Jaakko Heikkilä (s. 1956) aloitti taiteellista uraansa 1990 luvun alussa kuvaamalla Tornionlaakson ainutlaatuista kulttuuria. Heikkilän asuinpaikka rajamaalla ja Barentsin alueella synnytti tämän jälkeen useita valokuvanäyttelyitä ja projekteja. Viimeisin näyttely oli Kansallismuseossa vuonna 2016.

Heikkilän teemat koskevat ihmisiä tai kansoja omassa ympäristössään, ihmisiä, jotka ovat ulkopuolisia tavalla tai toisella. Esimerkkinä Heikkilän kohteista Barentsin alueelta mainittakoon Pomorit Venäjällä ja Karjalan vähemmistöt Suomessa ja Karjalassa. 

Heikkilä on yksi ensimmäisistä taiteilijoista, joka alkoi työskennellä laajalla Barentsin alueella. Esimerkiksi ”Bright humility” -projekti 1994 – 1995 keskittyi suomea puhuvaan vähemmistöön Pohjois-Ruotsissa. ”Po More” -projektissa 1998 - 1999, hän julkaisi valokuvateoksen ja lahjoitti ”Pomore” -näyttelyn Arkangelin taidemuseolle vuonna 2008. Heikkilän juuret ovat Barentsin alueella, mutta hänen katseensa kohdistuu maailmalle. 

Vuodesta 1990 lähtien Heikkilä on ollut vapaa valokuvataiteilija. Yksityis- ja ryhmänäyttelyitä hänellä on ollut useimmissa Euroopan maissa, USA:ssa ja Etelä-Amerikassa, muun muassa Venetsian Biennaalissa vuonna 2005. Heikkilä voitti ”Creative Climate Award” -palkinnon vuonna 2015. Heikkilä sai Valokuvataiteen Valtionpalkinnon vuonna 2007 ja voitti Saksan Hanaussa kansainvälisen taidekilpailun ”Time and Nature” 2002. Lapin taidepalkinto hänelle myönnettiin vuonna 1993.

Barentsin kulttuuristipendi

Barentsin kulttuuristipendi myönnetään jatkossa joka toinen vuosi ja se myönnetään yhtä aikaa jokaisessa Barentsin toiminta-alueen neljässä maassa: Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä.

Stipendillä halutaan nostaa esille Barentsin alueen kulttuuriyhteistyötä, alueen taiteilijoita ja rohkaista työskentelemään alueella. Stipendillä pyritään tekemään myös Barentsin alueen taiteilijoita ja kulttuuritoimintaa paremmin tunnetuksi.

Kulttuurityöryhmä JWGC

Barentsin kulttuuristipendin ehtojen määrittelemisessä on ollut keskeisessä asemassa Barentsin kulttuurityöryhmä JWGT, joka myös valitsee yhteistyössä stipendin saajat Barentsin jäsenalueilta. Ryhmässä on edustajia sekä valtiolliselta että alueelliselta tasolta Barentsin yhteistyöalueella.

Ryhmässä on kaksoispuheenjohtajuus. Päättyneellä kaudella valtiotason puheenjohtajuus oli Venäjän kulttuuriministeriön Alina Ivaschenkolla ja aluepuheenjohtajuus Kainuun Helena Aaltosella. Tuoreet puheenjohtajat ovat David Ek Ruotsin kulttuuriministeriöstä ja Stine Jensen  Norjan Finnmarkista.

Lisätietoja

Kulttuuristipendien lanseeraamisesta voit lukea aiemmasta tiedotteestamme
Kainuussa Barentsin kulttuurityöryhmän jäsenenä toimii Helena Aaltonen, p. 044 710 0854, helena.aaltonen@kainuu.fi
Lisätietoja Barentsin Euro-Arktisesta yhteistyöstä (englanniksi) www.barentscooperation.org

Lisätiedot

Aiheeseen liittyvät asiasanat: 

Uusimmat