Olet täällä

Arkisto

Tehtävät

Nälkämaanlaulu
Täältä löydät aineistoa menneistä tapahtumista.

2016

28.8.2016: Jääkäriliikkeen itäisen reitin 100 -vuotisjuhlaseminaari Hyrynsalmella 

Kainuussa juhlavuosi aloitettiin etuajassa, elokuun lopulla 2016, kun Hyrynsalmen yhtenäiskoululla vietettiin Jääkäriliikkeen itäisen reitin 100 -vuotisjuhlaseminaaria. Ohjelmassa oli useita tervehdyksiä, puheita ja puheenvuoroja. Musiikista vastasivat Lapin Sotilassoittokunta sekä Hyrynsalmen yhtenäiskoulun kuoro.
Kuvia tapahtumasta täällä.

31.12.2016: Laulusarja Kainuulle 100-vuotiaassa itsenäisessä Suomessa
Kainuun juhlavuoden 2017 avajaistapahtuma pidettiin uuden vuoden aattona Sotkamon kirkossa. Konsertin sävellys oli kanttori Risto Vähäsarjan käsialaa ja tekstit olivat kainuulaislähtöisiltä tai Kainuuta ja kainuulaisia teoksissaan kuvanneilta runoilijoilta Eino Leinosta ja Ilmari Kiannosta Vexi Salmeen. Illan aikana saatiin nauttia noin 100 hengen juhlakuorosta, Hiukan Helinät -naiskuorosta sekä lapsikuorosta täydessä kirkossa.
Kuvia tapahtumasta täällä.

2017

7.1. Raatteentie 7.1.1940
Suomussalmella palattiin lauantaina 7.1. takaisin 77 vuoden takaisiin talvisodan maisemiin Raatteentie 7.1.1940 -tapahtumassa. Päivän aikana tapahtumakävijät saivat tutustua entisöityihin taisteluhautoihin, rannassa olleeseen suomalaiseen sotilastelttaleiriin sekä opastettuun reittiin Raatteen Portin lähimaastossa, jossa taistelujen jäljet ovat yhä nähtävissä. Raatteen Portin talvisotanäyttely ja Lottakanttiini olivat myös avoinna ja iltapäivällä järjestettiin myös kenttähartaus, jonka piti lääninrovasti Risto Kormilainen talvisodan uhrien muistolle. Tapahtumassa kävijöitä oli noin 200.
Kuvia tapahtumasta täällä.

16.–27.1. Kansanedustajat kouluissa teemaviikko
Eduskunnan osuus itsenäisyyden 100-vuotisjuhlassa alkoi tapahtumalla, jossa kansanedustajat vierailivat kouluissa 16.-27.1.2017. Tavoitteena on, että mahdollisimman monessa koulussa ja oppilaitoksessa järjestettäisiin teemaviikon aikana Kansanedustajan kyselytunti. Kainuussa kansanedustajamme Marisanna Jarva, Eero Suutari ja Timo Korhonen vierailivat lähes jokaisessa kunnassa. Vierailuiden aikana oppilaille ja opiskelijoille kerrottiin eduskunnan työstä ja kansanedustajan arjesta. Lisäksi oppilaat ja opiskelijat saivat esittää kysymyksiä kansanedustajalle.
Kuvia vierailuista täällä.

28.–29.1. Rakkaudentunnustus Isänmaalle
Juhlavuonna Kainuussa nähdään useita teatteriesityksiä, jotka ovat osa Suomi 100 -juhlavuotta. Näistä yksi on Rakkaudentunnustus Isänmaalle, joka esitettiin Suomussalmella Teatteri Retikassa tammikuun lopulla. Mitä rajaseudun nainen tunsi, kun sota ravisteli hänen kotiseutuaan, miten hän rakasti, kun puoliso taisteli rintamalla, miten hän pelkäsi, kun posti kantoi koteihin suruviestejä? Ja miten hän jaksoi, kun kaikki oli rakennettava uudelleen? Esitys nostaa esille kotona ja rintamalla työskennelleiden naisten merkityksen ja luo kuvaa ihmisten ihmeellisestä selviytymiskyvystä sekä merkityksellisen työn voimasta.
Kuvia esityksestä täällä.

4.2. Luonnon päivä
Juhlavuonna luonnon päiviä on yhteensä neljä kappaletta. Näistä ensimmäistä vietettiin 4.2. teemalla Sukella talveen. Kainuussa järjestettiin päivän aikana useita ulkoilutapahtumia: hiihtoa, linnunpönttötalkoot, hankifutista… Toinen luonnon päivä oli 20.5. teemalla villiinny keväästä. Päivän piti sisällään mm. eväiden nautiskelua Hepokönkäällä, ratsastusta, ongintaa ja SUP-lautailua Kajaanissa ja makkaranpaistoa ja kaarnaveneiden tekoa Komulankönkäällä. Kolmantena luonnon päivänä 17.6. nautittiin kesäyöstä ja neljäs luonnon päivä oli 26.8, jolloin myös liputettiin luonnon kunniaksi.
Kuvia luonnon päivistä täällä ja täällä.

9.–11.2. KUMHO JA KUHMO YHDESSÄ
Kuhmon Kamarimusiikki soi Etelä-Koreassa Soulissa yhteistyössä Kumho Asiana Cultural Foundationin kanssa. Kumho Asiana Cultural Foundation on arvostettu eteläkorealainen kulttuuritoimija. Yhteistyökonsertit järjestettiin Kumho Art Hallissa -salissa, joka on tehty erityisesti kamarimusiikin esittämiseen. Yhteistyökonsertteja oli neljä, joista erityisesti ensimmäisessä “Sibeliuksen ajoilta" juhlistettiin Suomen 100-vuotisjuhlaa. Konsertissa kuultiin mm. Finlandia ja Valse triste.
Kuvia konsertista täällä.

21.2. Kainuuta koluamassa -kirjan julkistamistilaisuus
Kainuuta koluamassa -kirja käsittelee Kainuuta, sen kulttuurimaisemia ja luontokohteita. 240-sivuisen kirjan tekstit on kirjoittanut professori Reijo Heikkinen. Kuvat, joita on kirjassa 330 kappaletta, ovat Risto Mäläskän käsialaa. Kirjan kustantaja on Kajaani Elias Rotaryklubi. Kuvia julkistamistilaisuudesta täällä.

23.2. 100 Askelta Suomen tulevaisuuteen -kansalaiskeskustelu
Valtakunnallisessa 100 askelta Suomen tulevaisuuteen -hankkeessa järjestettiin kansalaiskeskusteluita ympäri Suomea keväällä 2017. Kainuussa kansalaiskeskustelu järjestettiin Kajaanissa Kaukametsän opistolla. Paikalla oli lähes 30 keskustelijaa, jotka miettivät mm. miten pidämme huolta siitä, että kaikilla on samat mahdollisuudet tavoitella omaa hyvää elämäänsä? Kuvia tapahtumasta täällä.

2.–3.3. Kunnon juhlat
Alle kouluikäisille Kajaanin ja Sotkamon varhaiskasvatuksen piiriin kuuluville lapsille järjestettiin konsertti "Kunnon juhlat". Konsertin solistina toimi Johanna Piipponen, bändinään Jyri Laitila, Antti Karkola & Sanni Lukkari. 35-minuuttisia esityksiä oli kahden päivän aikana yhteensä viisi kappaletta. Kaukametsä-sali täyttyi iloisista pienistä lapsista, jotka lauloivat yhdessä mm. Ihahaa, Viisi pientä ankkaa ja Piiri pieni pyörii. Kuvia tapahtumasta täällä.

13.3. Itsenäinen Suomi 100 vuotta; Talvisota Kainuussa
Talvisodan päättymisen muistotilaisuutta vietettiin Kajaanissa maanantaina 13.3.2017. Tapahtuma alkoi seppeleenlaskulla ja kynttilöiden sytyttämistilaisuudella Kajaanin sankaripatsaalla, jonka jälkeen Kajaanin kirkossa järjestettiin Talvisodan päättymispäivän muistotilaisuus. Tapahtuma huipentui Kaukametsän kahvitarjoiluun ja Lapin sotilassoittokunnan konserttiin.  Tapahtuma oli yleisömenestys sillä sekä kirkko että Kaukametsä olivat ääriän myöten täynnä. Kuvia tapahtumasta täällä

24.–26.3. Ihminen ja Kosmos
Maaliskuussa Kuhmossa vietettiin kolmepäiväistä kulttuuritapahtumaa “XXII Ihminen ja Kosmos”. Juhlavuoden teemana oli Yhdessä - Katse tulevaisuuteen. Viikonlopun ohjelmaan kuului konsertteja, alustuksia ja keskusteluja. Kuvia tapahtumasta täällä. Lisäksi tapahtumasta löytyy videoita täältä.

25.3. Ristin maa
Ristin maa 2017 on Jippii-lapsikuorojen ja King’s Kids -tanssijoiden konserttikiertue. Yksi esiintymiskohteista oli Kainuussa, Sotkamossa, Helluntaiseurakunnassa. Konsertin ohjelmisto rakentui Suomi 100 -teeman ympärille ja lauluissa soi ilosanoma lasten laulamana. Sotkamon juhlassa esiintyi yhdistetty suurkuoro, jonka muodostivat Ylä-Savon Jippii -lapsikuoro ja Sotkamon helluntaiseurakunnan kuoro. Kuvia tapahtumasta täällä.

30.3. Satavuotias Suomi räppää
Suomi 100 -juhlavuonna Kainuussa räppäillään! Satavuotias Suomi räppää -hankkeessa tavoitteena on tehdä jokaiselle kunnalle oma kuntarap lasten ja nuorten toimesta. 30.3. Kajaanin BioRexissä järjestettiin työpajapäivä, jossa oppeja rap-maailmaan oli antamassa mm. Rähinä Recordsin Iso H. Työpajapäivään osallistui lapsia ja nuoria ympäri Kainuuta. Lisäksi mukana oli oppilaita myös Vaalasta! Katsoa kuvia työpajapäivästä täältä.

1.–2.4. ja 8.–9.4. Maisemakuvia Suomesta
Kainuu Pops Orchestran konsertti Maisemakuvia Suomesta kiersi huhtikuun alussa Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Konsertin keulahahmoina kuultiin tangokuninkaallisia Johanna Piipposta ja Pekka Mikkolaa. Orkesteri oli koottu eri ikäisistä kainuulaisista ammatti- ja harrastajamuusikoista. Konserttiohjelmisto koostui Anssi Tikanmäen sinisistä sävelistä. Kuvia täällä.

3.–7.4. Suomi 100 – Puolanka 150
Huhtikuussa Puolangalla juhlittiin kokonainen viikko! Puolankajärven koulu ja Puolangan lukio juhlivat 100-vuotiasta Suomea ja 150-vuotiasta Puolankaa. Jokaiselle juhlapäivälle oli oma teemansa sekä teemaan liittyvää toimintaa. Viikon aikana paneuduttiin mm. hyvinvointiin, elinkeinoihin ja kulttuuriin. Kuvia juhlaviikosta täällä.

7.4. Suomen itsenäisyysjulistus Suomussalmella 1917–2017
Perjantaina 7.4. Suomussalmella palattiin takaisin sadan vuoden takaisiin tapahtumiin. Päivä alkoi seminaarilla, jossa tarkasteltiin niin sadan vuoden takaisia tapahtumia kuin tulevaisuuttakin. Alkuillasta kansa kokoontui Suomussalmen kirkkoon, aivan kuten sata vuotta sittenkin. Kirkossa elettiin uudelleen ensimmäiseen itsenäisyysjulistukseen johtaneet vuoden 1917 kansalaiskokouksen tapahtumat. Kuvia päivän kulusta löydät täältä.

8.4. Romanien kansallispäivän juhlakonsertti – 100 vuotta yhteistä elämää
Romanien kansallispäivän juhlakonsertti järjestettiin Kajaanin Kaukametsässä lauantai-iltana 8.4. Juhlan ohjelmaan kuuluivat puheenvuorot sekä romanimusiikki. Lisäksi juhlassa nähtiin lyhytelokuva. Juhlassa oli vieraita Tampereelta saakka.  Kuvia täällä.

17.4. Tenori Martti Niskasen kevätkonsertti Elämäni laulut
Sotkamossa kuultiin pääsiäisen aikaan tenori Martti Niskasen konsertti Elämäni laulut. Tilaisuudessa kuultiin mm. pianosooloja, duettoja ja lauluryhmä. Konsertin säesti pianotaiteilija Risto Lauriala. Sotkamon seurakuntatalo oli ääriään myöten täynnä, sillä konserttia kuulemaan saapui maanantai-iltana yli 300 henkilöä. Kuvia konsertista täällä.

27.4. Kansallinen veteraanipäivä, Kajaani
Kansallisen veteraanipäivän vietto alkoi Kajaanissa veteraanimuistomerkin luota, jonka jälkeen juhlapäivä jatkui Kaukametsässä kakkukahveilla. Kahvituksen aikana veteraaneille jaettiin veteraanisukkia, joita ihmiset olivat neuloneet veteraaneille villasukat -hankkeessa. Juhla koostui musiikista, puheista ja kunniamerkkien jaosta. Kuvia päivästä täällä.

27.4. Maistuva maaseutu -perinneruokatyöpajat
Maa- ja kotitalousnaiset juhlistavat satavuotiasta itsenäistä Suomea tarjoamalla maakuntien makuja Maistuva maaseutu -tilaisuuksissa. Huhtikuun lopussa Sotkamossa opeteltiin juustoleivän tekoa. Opettajana toimi Mirja Kyllönen. Kuvia kurssipäivästä täällä.

20.–21.5. Muista minua -konsertit
Jyväskyläläinen tangokuningatar Jenna Bågeberg ja kyyjärveläinen tuottaja-muusikko Raimo Salo esittivät juhlavuoden kunniaksi suomalaista musiikkia Suomussalmella sekä Paltamossa. Kiertue kiertää juhlavuoden aikana Kanadassa saakka! Kuvia Paltamon konsertista täällä.

23.5. Kainuun ja Koillismaan senioriopettajien tapaaminen
Kajaanissa järjestettiin Kainuun ja Koillismaan senioriopettajien tapaaminen tiistaina 23.5. Ohjelmassa oli mm. puheenvuoroja ja kaupunkikierros. Kuvia tapahtumasta täällä.

24.–28.5. JCI International Multitwinning
Kajaanin nuorkauppakamari isännöi vieraita kuudesta eurooppalaisesta nuorkauppakamarista. Tapaamisen tarkoituksena oli perehdyttää vieraat Suomeen ja suomalaisuuteen, sekä esitellä Kainuuta erilaisten tapahtumien kautta. Päivien aktiviteetteihin kuului mm. tutustuminen Renforsin Rantaan ja Superparkiin, pesäpallon pelaaminen ja iltajuhla. Kuvia päivistä löydät täältä.

Tulevaisuuden kuusi
Tulevaisuuden kuusi kutsuu kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät istuttamaan juhlavuoden puita satavuotiaalle Suomelle. Tulevaisuuden kuusi on historiallinen kampanja, koska se jatkaa Itsenäisyyden perinteitä Itsenäisyyden kuusen (1917) ja Kotikuusien (1967) sekä myöhemmin istutettujen juhlapuiden jälkeen. Paltamossa Tulevaisuuden kuusia istutettiin 2.6. Kuvia täällä.

touko–kesäkuu: Safkasynttärit
Safkasynttäreillä 4H-kerholaiset ympäri Suomen suunnittelivat ja järjestivät keväiset synttäripippalot villiruokateemalla Suomen täyttäessä 100 vuotta. Juhlissa syötiin yhdessä ja pöytä katettiin suomalaisen kevään parhailla herkuilla. Kainuussa Safkasynttäreitä järjestettiin jokaisella paikkakunnalla touko-kesäkuun aikana. Kuvia Hyrynsalmen, Suomussalmen ja Kajaanin Safkasynttäreistä löydät täältä.

28.5.–17.9. Laps' Suomen -näyttely, Kainuun Museo
Suomi 100 vuotta -juhlavuoden kunniaksi koottu näyttely kertoo lapsuusajasta itsenäisyytemme aikana. Näyttely esittelee lapsuuden muuttumista eri teemojen kautta: kasvatus, terveys, päivähoito ja koulu, työnteko, leikit, sotavuodet sekä vaatetus. Esillä on muun muassa leikkikaluja, vaatteita ja lasten hoitoon käytettyjä esineitä sekä runsaasti valokuvia. Kuvia täällä.

12.6. Kävelypässien kanssa patikoiden Kajaanista Vuokattiin, toritapahtuma
Eläkeläisukkojen Kävelypässit-ryhmä patikoi yhdessä Kajaanista Vuokattiin 12.-13.6. Ennen sitä Kävelypässit järjestivät toritapahtuman Kajaanin Kauppatorilla. Ohjelmassa oli mm. tanssia, puheita ja Konsta Pylkkäsen vierailu. Huonoista sääennusteista huolimatta torille kertyi väkeä mukavasti. Kuvia täällä.

touko–kesäkuu: Saa hyppiä! -perheliikuntakiertue 2017
Maakunnallinen Saa hyppiä! -perheliikuntakiertue kiersi Kainuun kunnissa touko-kesäkuun vaihteessa. Suomi100-juhlavuoden kunniaksi tapahtumat olivat avoimia lapsille vanhempineen ja isovanhempineen kuin senioreillekin. Kiertue kuului Unelmat liikkeelle -hankkeeseen, joka on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Kuvia täällä.

12.–16.6. Suomen tarina -leiri
"Suomen tarina" - leirin tavoitteena on innostaa lapsia ja nuoria historian oppimiseen, lisätä heidän käsitystään siitä, miksi ja miten Suomesta tuli Suomi. Leirin ohjelmaan kuului mm. askartelua, ensiaputaitojen kartuttamista, entisajan metsästykseen perehtymistä ja teltan pystyttämistä. Kajaanin leirillä leiriläisiä oli noin 10. Leiri järjestetään myös Suomussalmella. Kuvia Kajaanin leiristä täällä.

13.–15.6. Suomi 100 – Työllä rakennettu
Eläkeläisten valtakunnallisia kesäpäiviä vietettiin Vuokatissa 13. - 15.6. Vieraita kesäpäiville saapui noin 2000. Päiviin kuului monenlaista ohjelmaa kuten kulttuurikatselmuksia, liikuntaa, ulkoilua ja iloista yhdessäoloa. Kuvia täällä.

15.6. Kulttuuria ja villiruokaa Vanhassa Kurimossa
Vanha Kurimo Seura järjesti Hossan juhlaviikolla Kulttuuria ja villiruokaa -tapahtuman Kurimon pihalla, Pikkupirtissä ja Kurimon kulttuuripolulla. Tapahtumapäivänä nautittiin mm. Suomussalmen Harmonikkakerhon musisoinnista ja uusien Pikkupirtin ja Pajan historiasta kertovien opastustaulujen esittelyistä. Lisäksi kuultiin vinkkejä villiyrteistä ja villiyrttien käytöstä. Tapahtuma huipentui päärakennuksessa herkullisen villiruoan, haitarimusiikin ja kummitustarinoiden parissa.  Yleisöä päivän aikana kävi paikalla noin 50 henkilöä. Kuvia täällä.

17.6. Hossan kansallispuiston avajaiset
Luonnonpäivänä lauantaina 17.6. avattiin Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Hossan kansallispuisto. Suomen 40. kansallispuiston viralliset avajaiset kruunasivat juhlaviikon värikkäällä kansalaisjuhlalla, johon osallistui yhteensä 4 200 juhlijaa. Koko päivä oli täynnä ohjelmaa ja Hossaan saapuvia kannustettiin yöpymään ulkosalla luonnonpäivän teeman, ”rakastu kesäyöhön”, mukaisesti. Avajaisseremonian juhlapuheen piti tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä nauhan leikkasivat yhdessä Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio. Kuvia täällä.

17.6. Suomi 100-vuotta juhlaristeily
Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi Oulujärven Laiva-Osakeyhtiö järjesti juhlaristeilyn höyrylaiva S/S Koutalla Kajaanista Vaalaan ja takaisin. Risteily toteutettiin entisaikojen aikataulujen mukaan. Höyrylaiva S/S Kouta on Suomen pohjoisin edelleen liikennöivä sisävesien matkustajahöyrylaiva. Höyrylaiva Kouta on ollut merkittävässä osassa kainuulaisten arkea ja laivan nykyisin omistava Oulujärven Laiva-Osakeyhtiö onkin määrittänyt tärkeimmäksi päämääräkseen höyrylaivakulttuurin ylläpitämisen Kainuussa. Kuvia täällä.

20.6. YhdessäParempia2017, Sotkamon Jymy – Vimpelin veto
Sotkamon Hiukan pesäpallostadionilla pelattiin Suomi 100 -teemainen ottelu Sotkamon Jymy vastaan Vimpelin Veto. Televisioidussa ottelutapahtumassa paikan päällä oli Kainuun Prikaati sekä Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumien edustajia. Jännittävän ja tapahtumarikkaan ottelun voitti lopulta Sotkamon Jymy supervuoroparissa. Kuvia ottelusta täällä.

23.6. & 2.7. Toivon vuosi - Melalahti 1952
Melalahden rannalla esitettiin 23.6. ja 2.7. Toivon vuosi-Melalahti 1952 -näytelmä, joka kertoo vuodesta sotien jälkeen; “oli Armi Kuusela, olympialaiset Helsingissä, Korean suhdanteet puukaupoissa, sotakorvausten maksu ja säännöstelyt päättyivät, oli uskoa maaseutuun, Kainuuseen, Suomeen ja nuoria ihmisiä.” Esitykset keräsivät yhteensä lähes 700 katsojaa. Näytelmän on kirjoittanut Keijo Korhonen ja ohjaajana toimi Anita Korhonen. Kuvia täällä.

28.6.2.7. Kuulkaa korpeimme kuiskintaa: Musiikkijuhla Sommelo
Sommelo on Kainuussa ja Vienan Karjalassa vuosittain järjestettävä musiikkijuhla, jossa runolaulu sekä muut vanhat ja uudet kansanmusiikin muodot ovat pääosassa. Tapahtumaan sisältyy konserttien lisäksi kursseja, seminaareja, taidenäyttelyitä ja muuta ohjelmaa koko perheelle. Kuvia täällä.

5.–9.7. Kuulkaa korpeimme kuiskintaa: Runoviikko
Kajaanin Runoviikko on Suomen vanhin ja laajin runoon, lausuntaan ja pienteatteriin erikoistunut koko perheen festivaali. Tänä vuonna Runoviikko korosti ohjelmassaan historian ymmärtämisen tärkeyttä samalla, kun katsotaan tulevaisuuteen. Taiteellisena johtajana jatkoi Taisto Reimaluoto ja suven runoilijana oli Helsingin yliopistossa estetiikkaa, yleistä kirjallisuustiedettä ja teoreettista filosofiaa opiskellut Henriikka Tavi (s. 1978). Kuvia täällä.

5.7. Runopolun avajaiset
Runoviikon yhteydessä avattiin Kajaanissa runopolku, jonka reitti kulkee Kynski-sillan kupeelta ja jatkuu pyörätietä pitkin Kaukametsän runokiville. Runopolun avajaisissa oli mukana lähes 70 henkilöä. Runotauluista voi lukea runon ja lyhyesti kyseisen runon kirjoittajasta. Runot ovat kainuulaisten runoilijoiden ja Suven runoilijoiden runoja. Kuvia avajaisista täällä.

Heinäkuu: Musiikin helmiä Hyrynsalmella - Laulu 100-vuotiaalle Suomelle
Hyrynsalmella kuultiin ja laulettiin virsiä teemalla ”Musiikin helmiä Hyrynsalmella - Laulu 100-vuotiaalle Suomelle". Tapahtumasarjan ensimmäinen konsertti järjestettiin 6.7. Tämän jälkeen konsertteja kuultiin viikoittain koko heinäkuun ajan. Kuvia täällä.

15.7. Puokion Metsästäjät 50-vuotisjuhlat
Puokion Metsästäjät ry järjesti 50-vuotisjuhlat metsästysmajallaan Puokiovaaralla la 15.7. osana Suomi 100 -juhlavuotta. Paikalle kutsuttiin entisiä ja nykyisiä kyläläisiä, alueen mökkiläisiä, yhteistyökumppaneita ja ystäviä nauttimaan yhdessäolosta, muistelemaan menneitä, suunnittelemaan tulevia ja juhlistamaan Suomi 100 -juhlavuotta maukkaan hirvikeiton ja metsästysaiheisen ohjelman parissa. Kuvia täällä.

15.7. Kainuu Hirnuu
Kajaanissa Kainuun raviradalla järjestettiin kainuulaisille perheille hevostapahtuma Kainuu Hirnuu. Tapahtuma on yksi Suomi 100 vuotta -juhlavuoden tapahtumista ja samalla juhlistettiin 110-vuotiasta suomenhevosta. Kuvia täällä.

16.7. Paltaniemen kyläjuhla
Paltaniemi-päivien yhteydessä vietettiin kyläjuhlaa, joka toi yhteen entisiä ja nykyisiä paltaniemeläisiä. Tapahtumapäivä sisälsi mm. kuoroja, näyttelyitä, seppeleenlaskun sankarihaudoille ja mukavaa yhdessäoloa. Kuvia täällä.

9.-14.7. Suomi 100 -tenavaleiri
Sotkamossa järjestettiin heinäkuussa kaikkien aikojen suurin pesäpallon valtakunnallinen Tenavaleiri. Joukkueita leirillä oli yhteensä 114 kappaletta, jotka mittelivät 21:llä pelikentällä viikon aikana yhteensä 606:n ottelun verran. Pelejä käytiin niin Sotkamossa kuin Vuokatissa. Kuvia leiristä täällä.

9.-22.7. Kuhmon Kamarimusiikki
Kuhmon Kamarimusiikki järjestettiin 48. kerran Kuhmossa. Kahden viikon aikana kuultiin 68 konserttia Bachista Piazzollaan, 1600-luvulta nykypäivään ja fuugasta improvisointiin. Tapahtuman aikana oli yli 32 000 konserttikäyntiä. Kuvia täällä.

5.8. Ristijärven Juustoleipämessut
Kainuun sydämessä juhlittiin maakunnan rikasta ruoka- ja käsityöperinnettä 5.8.2017. Ohjelmaan kuului mm. työpajoja, musiikillisia nautintoja, kilpailuja ja perinneruokaa. Yhteiseen ruokapöytään kokoonnuttiin nauttimaan Marttojen valmistamia perinteisiä kainuulaisia herkkuja. Tarjolla oli myös näytteillepanijoitten tuotteita. Kuvia täällä.

Muistelujuhlat kylämonumenteilla
Vuoden 2017 aikana seitsemän kylää Paltamossa tekevät jokainen oman kylämonumentin. Monumentin suunnittelevat ja tekevät kyläläiset yhdessä ja ne kuvastavat jotain oleellista omasta kylästä ja sen historiasta ja ominaispiirteistä. Mukana ovat Vaarankylän, Kivesjärven, Melalahden, Mieslahden, Uuran ja Kiehimänsuun kyläyhdistykset ja Paltamo-Seura (kirkonkylällä). Kuvia täällä.

31.7.-9.8. Tervan tie -kansainvälinen nuorisoleiri 
Suomen Lions Clubin I-piiri järjesti 31.7.-9.8. kansainvälisen nuorisoleirin Oulun ja Kainuun seuduilla. Leirin ohjelma koostui monipuolisista luontoon, liikuntaan ja kulttuuriin liittyvistä aktiviteeteistä. Leirillä seikkailtiin muun muassa Rokuan kansallispuiston ja Kivesvaaran maisemissa, liikuttiin Oulujärven kauniilla vesillä sekä tutustuttiin pesäpalloon Sotkamossa. Tunnelmia leiristä täällä.

12.8. Talvisodan Kuhmon taisteluiden muistojuhla 2017
Kilpelänkankaan muistomerkin alueella vietettiin 12.8. Talvisodan Kuhmon taisteluiden muistojuhlaa. Juhlan ohjelmaan kuului mm. kenttähartaus, kenttäruokailu, juhlapuhe sekä puhallinorkesterin ja Kuhmon mieslaulajien musisointia. Kuvia täällä.
 
13.8. Kainuun maakuntajuhla ja Sadan vuoden soitto

Tänä vuonna maakuntajuhla järjestettiin Kuhmossa Suomi 100 -teemalla. Juhlapuheen piti valtiosihteeri, Suomi 100 -hallituksen puheenjohtaja Paula Lehtomäki. Juhlassa suoritettiin myös Pro Kainuu -palkintojenjako ja kuultiin kantaesityksenä konsertti Sadan vuoden soitto. Kuvia juhlasta täällä.

25.8. Taiteiden yö Yhdessä
Kajaanissa Yhdessä-viikonlopun päätapahtuma kantoi nimeä Taiteiden yö Yhdessä. Tapahtuma pidettiin perjantai-iltana Kajaanin Raatihuoneentorilla. Alkuilta keskittyi tanssin pyörteisiin, ja loppuilta puolestaan musiikkiin kun lavalle nousivat Eeverest, Juju sekä Suomen yksi tämän hetken valovoimaisimmista artisteista, Reino Nordin. Kuvia täällä.

2.9. Marjastuksen MM-juhlakisat Suomussalmella
Suomussalmella järjestettiin Marjastuksen MM-kisat Suomi 100 -juhlavuonna jo 20. kerran. Maailmanmestaruuden voitti eniten mustikoita tunnin aikana poiminut. Marjastuksen ohella joukkueet panostivat myös pukeutumiseen. Paras kisa-asu palkittiin. Teemana pukeutumisessa oli Suomi 100. Kuvia täällä.

15.-16.9. Nälkämaan markkinat - koulutuksella kylläiseksi
Kainuun ammattiopisto järjesti Nälkämaan markkinat – koulutuksella kylläiseksi -tapahtuman 15.–16.9.2017. Markkinoilla pystyi tekemään ostoksia, viihtymään koko perheellä ja tutustumaan elävään maaseutuun ja näin juhlavuonna myös sen historiaan. Kuvia tapahtumasta täällä.

22.9. Avaruusrekka Kajaanissa
Avaruusrekka on erikoisrakenteinen näyttelyrekka, joka on varustettu jo kaksi kertaa liikkuvaksi avaruusnäyttelyksi. Syksyllä 2017 rekka kiersi Suomea, nyt Avaruusmatka 2017 -teemalla Suomi 100 -juhlavuoden sekä Suomi 100 -satelliitin merkeissä. Kajaanin kaupunginkirjastolla avaruusrekka pysähtyi 22. syyskuuta. Kuvia täällä.

13.9. Nuorten Yö
Nuoret aloittivat syyslomansa Nuorten YÖ -tapahtumalla, jossa esiintyivät Evelina, tubettaja Eeddspeaks, Flames of North, Lukion Bilebändi, Korttitaiteilija Raimo Lusma ja Kajaanin Dance. Kuvia tapahtumasta täällä.

1.11. Maaseutu tulee kaupunkiin
Maaseutu tulee kaupunkiin -tapahtuma järjestettiin keskiviikkona 1.11.2017 klo 13-15. Tapahtuman ajankohta on Kainuun ammattiopiston luonnonvara-alan toimipisteen, Seppälän juhlavuosipäivä. Seppälä täyttää virallisesti 120 vuotta. Kuvia tapahtumasta täällä.

2017: Sata lahjaa kainuulaisille
Sata lahjaa kainuulaisille on KAO:n ja lukion yhteinen hanke, jota toteutetaan koko juhlavuoden ajan. Hankkeessa opiskelijat tuottavat hyvää mieltä alueen ihmisille auttamalla arjen askareissa. Opiskelijat auttavat esimerkiksi lapsia hoitopaikoissa ja kouluissa, vanhuksia, vammaisia sekä muita tukea tarvitsevia. Tähän mennessä lahjoina on annettu kotityöpalvelua vuoden ensimmäisen vauvan vanhemmille sekä virkistystuokio vanhuksille palvelukeskus Himmelissä.
Kuvia hankkeesta lisätään tänne.